Granica.
Jaro: Z definicji granicy ciągu pokaż ,że lim (2n+1)/n2=0
18 lis 12:45
wredulus_pospolitus:
Jaro ... no to lecisz 'z definicji'
18 lis 12:47
Jaro: Tak ,ale mam pewien problem przy wyznaczeniu n. Mam (2n+1)<ε*n2. i nie wiem co dalej.
18 lis 12:53
wredulus_pospolitus:
| 2n+1 | | 2n+n | | 3n | | 3 | |
| < |
| = |
| = |
| i niech to będzie < ε |
| n2 | | n2 | | n2 | | n | |
więc zróbmy:
wybieramy ε>0
i robisz to 'oszacowanie' co zrobiłem i na końcu podstawiasz:
c.n.w.
18 lis 13:05
Jaro: Dzięki za pomoc.
18 lis 13:38