pilne
Beata: 1. Bok kwadratu ma dlugosc 5cm i jest krotszy od boku kwadratu do niego podobnego. Wiedzac, ze
skala podobienstwa wynorí 3. Oblicz pole kwadratu do níego podobnego.
18 lis 09:22
irena_1: Pole danego kwadratu wynosi 52=25cm2
Pole kwadratu do niego podobnego w skali 3 jest równe 32*25=225cm2
18 lis 09:40
5-latek: | a1 | | a1 | |
| = |
| =3 wylicz ztego a1 i masz bok kwadratu do niego podobnego |
| a | | 5 | |
P
kp=a
12 podstaw i policz OK?
18 lis 09:43
Beata: Wiesz ja w ogole nie umiem tego robic
18 lis 09:58
irena_1:
Stosunek boków kwadratów jest równy skali podobieństwa.
Tutaj bok kwadratu podobnego jest 3 razy dłuższy od boku kwadratu danego, czyli wynosi
3*5=15cm.
Pole kwadratu podobnego to więc
152=225cm2.
Albo− wykorzystaj fakt, że stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali
podobieństwa.
Jeśli bok kwadratu jest 3 razy większy, to jego pole jest 32=9 razy większe od pola kwadratu
ddanego.
18 lis 10:07
5-latek: Przeciez to bardzo proste
| | 10 | |
Jesli mamy np |
| =5 to czemu=10 10=2*5 |
| | 2 | |
tak samo tutaj czemu=a
1 a
1=5*3=15
P=a
12=15
2 wez kalkulator albo policz =225
A rozumiesz to co napisala
Irena 1 ?
Przy okazji pozdrawiam
18 lis 10:07
Beata: Aa. No teraz wiem, dziekuje.

a mogę podać jeszcze jakieś zadania w których mi pomożesz?
18 lis 10:09
Beata: Wyznacz dziedzinę funkcji logarytmicznej f(x) = log3(x2 − 4)
18 lis 10:20
irena_1:
Dla nowych zadań zakładaj najlepiej nowy temat.
Liczba logarytmowana musi być większa od 0.
x2−4>0
(x−2)(x+2)>0
x∊(−∞; −2) ∪ (2; ∞)
18 lis 10:27
Aga1.: Rozwiąż nierówność
x2−4>0
18 lis 10:27
Beata: Ok sorki i dziekuje. Tu mam o trojkatach.
1. Trajkaty ABC i A'B'C sa podobne. Trojkat ABC ma boki długości 30cm, 40cm, 60cm. Obwód
trójkąta
A'B'C wynosi 18cm. Oblicz długość boków trójkąta A'B'C.
| | 1 | |
2. Rozwiąz rownanie ( |
| ) = 2x−5 |
| | 4 | |
i ja tu mam tylko takie cos napisane 2
−2(2−x)= 2
x−5 ale nie wiem czy dobrze
18 lis 10:34
Beata: 3. Rozwiąz nierówność wykładnicza 32x−1≥ 243
18 lis 10:38
5-latek: Zadanie nr 2
weic rownanie ma postac 2
−2=2
x−5
widzimy z e mamy jednakowe podstawy po obu stronach rownania wiec mozemy je opuscic
wiecjak teraz bedzie wygladac nasze rownanie ? licz dalej sprawdzi sie
18 lis 10:45
5-latek: I po zawodach
18 lis 11:03
Beata: Wynik mi wyszedł x=−1
18 lis 11:08
5-latek: Zle bo jesli opuscimy podstawy to nasz rownanie dalej bedzie wygladac tak
−2=x−5 wylicz z tego x
18 lis 11:09
5-latek: Chodzi o zadanie nr 2
18 lis 11:11
5-latek: Moge Ci jescze troche czasu poswieci ale nie za duzo bo mam jescze inne obowiazki i potem musze
isc do pracy
18 lis 11:17
Beata: X=3
18 lis 11:18
Beata: Fajnie by było gdybyś pomógł wyliczyć tamte zadania, które podałam. Byłabym wdzięczna.
18 lis 11:19
Beata: Ok już mam to zadanie 2
18 lis 11:24
5-latek: 
To terz zadanie nr 3
Tak samo jak w rownaniach bedziemy sie starali aby miec po obu stronach nierownosci te sane
podstawy aby potem je opuscic
Ale przy nierownosciach musimy uwazac bo jesli podstawa jest wieksza od 1 to nie zmieniamy
zwrotu nierownosci natomiast jesli posdtwa (0,1) to zmieniamy zwot nierownosci
mamy tak 3
2x−1>rowne 243 wiec weimy ze 243 =3
5
wiec nasza nierownosc bedzie miala taka postac
3
2x−1>rowne 3
5 may jednakowe podstawy wiec je opuszcamy ijka wtedy bedzie wygladac nasza
nierownosc , Zapisz i rozwiaz
18 lis 11:25
Beata: Czyli wychodzi x≥3
xe <3, +
∞)
18 lis 11:33
Beata: A zrobisz mi zadanie jeszcze z tymi trójkątami?
18 lis 11:36
irena_1:
Obwód trójkąta ABC jest równy 30+40+60=130cm.
Obwód trójkąta A'B'C' wynosi 18cm.
Skala podobieństwa wynosi więc
Boki A'B'C' mają więc długości:
18 lis 11:49
5-latek: I znowu

Czy juz bedzie teraz bardziej zrozumiale to?

Teraz zadanie nr 1 .
Trzeba sie wrocic do pierwszego Ywojego postu i do postu gzie
Irena 1 tlumaczyla Ci jak to
jest z e skala podobienstwa . Poczytaj to dobrze tam
Wiemy ze obwody trojkatow sa rownie skali podobienstwa
Wiemy ze obwod trjkata A'B'C'=18cm a boki trojkata ABC maja dlugoc 30,40,60 cm wiec aby
obliczyc skale podobienstwa tych trojkatow misimy obliczcyc obwod trojakta ABC
Obwod trojkata ABC=30+40+60= policz [cm]
| | obwod trojkata A'B'C' | |
wiec skala podobienstwa k= |
| podstaw dane i wylicz |
| | obwod trojkata ABC | |
skale podobienstwa k
Wobec tego boki trojkata A'B'C' beda mialy dlgosc
k*30cm= policz
k*40cm= policz i
k*60cm= policz
18 lis 11:49
5-latek: Teraz powiedz czy to bylo takie trudne ze piszesz to co w poscie o 09.58
18 lis 11:54
5-latek: Podziekuj tez
irenie1 za pomoc
18 lis 12:00