równanie prostej
leja93: równania prostej.
mam dwa punkty, przez które przechodzi prosta P(4,7) Q(−3,7). Mam napisać równanie ogólne
prostej. Może mi ktoś pomóc ? i nie chodzi mi o wzór tylko o sposób z szukaniem wektora
prostopadłego do prostej.
18 lis 00:56
Janek191:
W tym przypadku : y1 = y2 = 7
więc równanie ogólne prostej PQ ma postać: y = 7
18 lis 01:02
leja93: jej źle przepisałam punkt P. P=2,3
18 lis 01:09
sfaf:
2a+b=3
−3a+b=7 /(−1)
2a+b=3
3a−b=−7
5a=−4
18 lis 08:54
pigor: ..., , a więc
P=(2,3) i Q=(−3,7) ⇒ PQ= [−5,4] ⇒ [A,B]= [4,5] ⊥ [−5,4] − wektor normalny
prostej
Ax+By+C= 0 , czyli A(x−2)+B(y−3)= 0 lub jak wolisz A(x+3)+B(y−7)= 0 ⇒
⇒ 4(x−2)+5(y−3)= 0 ⇔ 4x+5y−8−15= 0 ⇔
4x+5y−23= 0 − szukana prosta . ...
18 lis 19:06