Funkcja Logarytmiczna. Prośba o spr. poprawnosci roz. zadania.
matttt: Witam
Sprawdzi ktoś czy dobrze ? Student prosi D
z góry dziekuje.
zad. Rozwiąż równanie.
log2indeksdolny2(x+1)−4log indeksdolny2(x+1)=0
log2(x+1)=t zal. t>0
t2−4t=0
a=1,b=−4,c=0
√Δ=4
x1=2 −−4−4/2=2? to mnie zastanawia...
x2=4 −−4+4/2=4
log2(x+1)=x1 lub log2(x+1)=x2
22=x+1 lub 24=x+1
x=3 lub x=15
odp: x=3 ∪ x=15
mam jakiś błąd ?
18 lis 00:25
18 lis 00:33
matttt: czyli odp. x=15
?
nie brakuje mi jakiegos zalozenia przypadkiem ?
18 lis 00:39