Funkcja Logarytmiczna. Prośba o spr. poprawnosci roz. zadania.
mat: Witam
Sprawdzi ktoś czy dobrze ? Student prosi

D
z góry dziekuje.
zad. Rozwiąż równanie.
log
2indeksdolny2(x+1)−4log indeksdolny2(x+1)=0
log2(x+1)=t zal. t>0
t
2−4t=0
a=1,b=−4,c=0
√Δ=4
x1=2 −−4−4/2=2? to mnie zastanawia...
x2=4 −−4+4/2=4
log2(x+1)=x1 lub log2(x+1)=x2
2
2=x+1 lub 2
4=x+1
x=3 lub x=15
odp: x=3 ∪ x=15
mam jakiś błąd ?
18 lis 00:24
18 lis 00:30
~r.: Tak dla celów porządkowych i żeby na przyszłość zostało.
Jak mamy równanie:
t
2−4t=0
to rozwiązania oznaczamy zwykle t
1 i t
2 (żeby się z tym x−em co występuje w podstawieniu nie
popi.. pomyliło)
Aha i jeszcze jedno jak jest tego typu równanie kwadratowe (gdzie c=0) to możemy zrobić taki
myk:
t
2−4t=0
t(t−4)=0
i z tego wynika, że t=0 lub t=4 (i nie trzeba liczyć delty

)
18 lis 07:00
matttt: yhym dzieki
18 lis 15:18
matttt: ale interesuje mnie jeszcze jedno.
kiedy i jakie mam dawac zalozenia do rownania i nierownosci..
bo zauwazylem ze nie raz daje sie dla jednego x, nie raz dla 2, a nie pisze sie ze x ma byc
rozny od 1..
po czym to poznac..
oraz rowniez czy dobrze mysle
w rownaniu robie przedzial i dziedzine dla zalozenia i w odp pisze ile wynosi x jesli sie w nim
znajduje tak ?
a w nie rownosci pisze i dla zalozen i potem dla rozwiazania przedzial normalnie tak ?
taka jest roznica ?
18 lis 15:21
Mila:
1) Liczba logarytmowana dodatnia, w Twoim przykładzie
x+1>0⇔x>−1
2) podstawa logarytmu dodatnia i różna od jedynki
W Twoim przykładzie podstawa jest równa 2, ( nie jest zależna od zmiennej).
Np.
logx(2x+6)
Zał. 2x+6>0 i x>0 i x≠1
18 lis 16:03
student w potrzebie: a po co do tego dodatkowo pisac x>0 ? to nie styka ?
2x+6>0
x≠1 pisze tylko wtedy kiedy np. zamiast log2, log5 mialbym logx tak ?
18 lis 16:54