FUNKCJA LOGARYTMICZNA ze zmienną T. założenia ?
mat: witam mam problem.
na stronie nie ma rownan logarytmicznych ze zmienna T. a mam problem kiedy i jakie zalozenie
dawac.
mam rozumiec ze ?
− np. 2+LOG3(2x+1)=... zal. 2x+1
− ale jak mam rownanie kw w tym a nie cos takiego jak u gory to jaki zalozenie daje
np. 2log
2indeksdolny1/3+3logindedolny1/3x−5=0
to jakie zalozenie tylko x>0 ? i te x1 i x2 co wychodzi podstawiam pod logarytmy czyli
log1/3x=x1 i log1/3x=x2 i koniec ?
czy cos jeszcze robie ?
bo wyszedl mi dziwny wynik
x=1/3 lub x=sqrt243 i mam dylemat