Logarytmy + ciągi
logaryt: Wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby log2( 22x−1 − 14 ), log √2x +
4x, 3
w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz różnicę ciągu.
17 lis 23:57
logaryt: Liczby ciągu to kolejno:
log2 ( 22x−1 −14 )
log2 √2x + 4x
3
17 lis 23:59
logaryt: Używam założenia:
2log √2x + 4x = ( 22x−1 − 14 ) + log2(2)3
Po ułożeniu:
2x + 22x = 8(22x − 14)
i tu zaczyna się kłopot bo ta linijka ostatnia źle wychodzi
18 lis 00:08
Janek191:
Ma być
| | log2 ( 22x − 1 − 14) + 3 | |
log2 √2x + 4x = |
| / *2 ; 22x − 1 −14 > 0 |
| | 2 | |
2 *log
2 √ 2x + 4x = log
2 ( 2
2x − 1 −
14) + log
2 8
log
2 [
√2x + 4x]
2 = log
2 ( 8 *( 2
2x − 1 −
14))
log
2 ( 2
x + 4
x) = log
2 ( 2
3 *( 2
2x − 1 −
14))
2
x + 4
x = 2
2x + 2 − 2
2
x + (2
2)
x = 2
2 * 2
2x − 2
2
x + (2
x)
2 = 4*(2
x)
2 − 2
3*(2
x)
2 − 2
x − 2 = 0
t = 2
x > 0
3 t
2 − t − 2 = 0
−−−−−−−−−−
Δ = 1 − 4*3*(−2) = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
| | 1 − 5 | | 2 | | 1 + 5 | |
t = |
| = − |
| < 0 lub t = |
| = 1 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
czyli
2
x = 1
x = 0
====
a
1 = log
2 ( 2
2*0 − 1 −
14) = log
2 (
12 −
14) = log
2 14 = − 2
a
2 = log
2
√ 20 + 40 = log
2
√2 =
12
a
3 = 3
zatem
r = a
2 − a
1 =
12 − (−2) = 2
12
r = a
3 − a
2 = 3 −
12 = 2
12
=============================
18 lis 00:36