| 1+7 | 1−7 | |||
x1= | =2 x2= | =−1,5 | ||
| 4 | 4 |
| −b | −1 | |||
xw= | = | =0,25 | ||
| 2a | −4 |
| −Δ | −49 | |||
qw= | = | =6,125 | ||
| 4a | −8 |
Tutaj nie wiem jak ?
Największa wartość funkcji f będzie wtedy, gdy w wyrażeniu pod pierwiastkiem będzie
największa wartość.
f(x) = √ − 2 x2 + x + 6
| −1 | 1 | |||
p = | = | ∊ < − 1 ; 1 > | ||
| −4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 49 | |||||||
q = − 2*( | )2 + | + 6 = − | + | + 6 = 6 | = | |||||||
| 4 | 4 | 8 | 8 | 8 | 8 |
| 49 | 7 | 7√2 | ||||
ymax = √ | = | = | ||||
| 8 | 2√2 | 4 |