relacje
szelu: Niech A = [0,∞) i B = R. Czy relacja f = {(x, y) ∊ A × B | x = |y|} jest funkcja f : A → B?
nie wiem jak się zapisuje rozwiązania takich zadań
na mój rozum wydaje mi się, że jest, bo wartością bezwzględną każdej liczby należącej do R jest
zbiór liczb całkowitych dodatnich
ktoś skomentuje?
17 lis 23:17
PW: Funkcja to relacja "prawostronnie jednoznaczna" − z jednym x może wchodzić w relację tylko
jeden y. W szkole mówili: każdemu x z dziedziny funkcji jest przyporządkowany dokładnie jeden
y".
A tu mamy na przykład:
3f3 i 3f−3
− do relacji f należą pary (3,3) i (3,−3). Relacja ta nie jest funkcją.
17 lis 23:46
szelu: pomieszane to dla mnie...
17 lis 23:59
Aga1.:

Za y podstawiasz i obliczasz x
IyI=x
I3I =3 i I−3I=3
18 lis 10:24