Rozwiąż równanie
Troller: Cze; Gdzieś popełniam błąd. Naprowadźcie.
| | 32x−56 | |
(x−2)(x−5) +1,75= x− |
| |
| | 4 | |
x
2 − 5x −2x + 10+ 1,75 = 4x −[32x−56]
x
2 −7x +11,75 = 4x − 32x + 56
x
2 −7x − 4x + 32x = 56 − 11,75
x
2 −11x + 32x = 44,25
x
2 +21x = 44,25
Tu mam już problem.
17 lis 22:39
17 lis 22:41
krystek: A gdzie podziała sie liczba 4 z mianownika?
17 lis 22:41
Troller: Pomnożone przez 4 czyli 4x − i 4 się skracają.
17 lis 22:43
Hajtowy: 4 się nie skracają
17 lis 22:43
krystek: Mnożysz obustronnie przez /4
17 lis 22:44
Troller: To też rozważałem.
Też cos nie wychodzi.
4x2 − 20x −4x + 40 + 7 = 4x −32x −56
4x2 −20x −4x −4x +32x = −56 −40−7
4x2 +4x = 103
17 lis 22:46
PW: 4•8 = 32 i 4•14 = 56 − trzeba było skrócić po prawej stronie
17 lis 22:46
Eta:
4(x−2)(x−5) +7=4x−32x+56
teraz dokończ.........
otrzymasz : 4x2−9=0
(2x−3)(2x+3)=0
x=....... v x=.........
17 lis 22:47
Troller: *4x2 − 20x −4x + 40 + 7 = 4x −32x +56
4x2 −20x −4x −4x +32x = 56 −40−7
4x2 +4x = 9
17 lis 22:47
Troller: Ok wielkie dzięki. Wyszło.
17 lis 22:52