Róównanieee
mikołaj: Rozwiąż równanie:
a) 5x2+2x4+x3=0
b) −2x3−6x2+8x=0
c) x5−7x4+12x3=0
d)20x6+x5=x4
e)4x5+x3=4x4
f) x4=2x6+x5
17 lis 22:04
17 lis 22:05
Czsslaq: 6x²+1x−1=0
20 lis 08:22
getin:
6x
2+1x−1 = 0
a=6, b=1, c=−1
Δ = b
2−4ac = 1
2−4*6*(−1) = 1+24 = 25
√Δ = 5
| | −b−√Δ | | −1−5 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 2a | | 2*6 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −1+5 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*6 | | 3 | |
20 lis 08:28
Czsslaq: 9x²+6x+1=0
20 lis 08:36
getin:
a=9, b=6, c=1
Δ = 6
2−4*9*1 = 36−36 = 0
| | −b | | −6 | | 1 | |
x0 = |
| = |
| = − |
| |
| | 2a | | 2*9 | | 3 | |
20 lis 08:41
6latek: lub
9x
2+6x+1=0
(3x+1)
2=0
3x+1=0
Jesli znasz wzory skroconego mnozenia
20 lis 11:26