matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Ala:
Pilne! Bardzo proszę o rozwiązanie mimo prób nie umiem tego zrobić . Oblicz granicę ciągu
n
2
+3n+2
a
n
=(
)
3n+1
n
+
2n
x
2
−4
lim
x
2
−2x
x→2
17 lis 22:03
ciekawa:
rozbij x
2
−4= (x−2)(x+2), a w x
2
−2x= wyciągniej x przed nawias i ladnie Ci się skróci
17 lis 22:43
Janek191:
Napisz a
n
poprawnie
− mianownik ?
17 lis 22:52