Trygonometria Dłuższa przekątna deltoidu ma długość 8
Pan P: Dłuższa przekątna deltoidu ma długość 8 i tworzy z jego bokami kąty 45 stopni i 60 stopni.
Oblicz pole deltoidu.
statnie zadanie, potrzebuje wzorów na obliczenie tego zadania.
17 lis 22:01
17 lis 22:03
Pan P:

No wiesz, ale nie ma tutaj podanej drugiej przekątnej i za bardzo nie wiem co mam zrobic
17 lis 22:17
Pan P: tam zamiast 3 jest 8, pomylilem sie
17 lis 22:17
Pan P:

Poprawiłem rysunek i co teraz?
17 lis 22:33
Eta:
| | 8*2x | |
P(deltoidu)= |
| = 8x, x∊(0,8) |
| | 2 | |
3x= 8
√3−
√3*x ⇒ (3+
√3)x= 8
√3 ⇒ x=....
P= 8x=.........
17 lis 22:38
Eta:
Popraw, bo przez nieuwagę źle zaznaczyłam kąt
17 lis 22:40
Pan P: x = 12 −4√3
8*12−4√3
P = 96− 36√3
?
17 lis 23:01
Eta:
P= 96−32√3 , bo 8*4= ..
17 lis 23:17
Pan P: Tak tak, miałem na myśli 32 a napisałem 36
Dziękuje Ci Eta za pomoc z tymi wszystkimi zadaniami, a mam jutro poprawe sprawdzianu z
podobnych zadań
17 lis 23:34
Eta:
Powodzenia na sprawdzianie
17 lis 23:51