wielomiany
mina: 1.Oblicz współczynnik p i g wielomianu w , jeśli w (−1)=4 i w (0)=3
2. Wypisz współczynniki wielomianu w (x)= 5x
4−2x
2+1/3x+1 i podaj jego stopień.
3.. Oblicz wartość wielomianu w(x)= 3x
4−5x
3−7 dla x=2 , x−2 i x=0
4. Wyznacz sumę wielomianów u(x)= 2x
4+9x
3−6x
2+3x−5 i w(x)= −3x
3+2x
2−x
5. Wyznacz różnicę wielomianów u(x)=6x
4−3x
3+2x
2−3 i w (x)=4x
4+2x
3−x
2−5x
6. Wyznacz iloczyn wielomianów u(x)= 2x−3 i v(x)=x
2−2x+2
7. Wyznacz wielomian zmiennej x opisujący objętość prostopadłościanu o krawędziach : 2x−1 ,
x+4, 2x+3. Podaj dziedzinę tej funkcji.
8. Wyznacz pierwiastki wielomianu : w (x)= 1/4x
3−x
2
Pomoże ktoś ?