Stosunek pól dwóch wielokątów podobnych wynosi 196:289. Wyznacz stosunek obwodów
kamczatka: Stosunek pól dwóch wielokątów podobnych wynosi 196:289. Wyznacz stosunek obwodów tych
wielokątów.
i mam takie rozwiązanie ale go nie rozumiem:
k−skala podobieństwa wielokątów. Stosunek obwodów tych wielokątów jest równy k. Stosunek pól
| | 196 | | 14 | |
wielokątów podobnych jest równy k2 K2= |
| , więc k= |
| |
| | 289 | | 17 | |
i nie rozumiem to obwód wielokąta jest 2 razy większy od pola ?
17 lis 21:49
kamczatka: znaczy obwód jest 2 razy mniejszy ?
17 lis 21:49
Bizon:
| | 14 | | 196 | |
a czy |
| jest dwa razy większy/mniejszy od |
| ? |
| | 17 | | 289 | |
17 lis 21:52
kamczatka: to jest pierwiastek ze 196 i 289 ale jak to zrozumieć bo nie kapuje tego ?
17 lis 21:53
Jolanta: np masz prostokaty podobne w skali k=2
a=3 b=4 a
1=6 b
1=8
P=12 P
1=48
17 lis 21:55
kamczatka: aha dzięki wielkie za rozpisanie tego.
17 lis 22:05