Funkcja f(x)=(x^2-16)(x^2+1) --------------------
Linaa: Funkcja f(x)=(x2−16)(x2+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4−x
ma ile miejsc zerowych?
17 lis 21:44
krystek: Jedno
17 lis 21:46
Linaa: jak to policzyc?
17 lis 21:47
Linaa: ?
17 lis 21:50
Hajtowy: Czemu jedno jak ja widzę dwa

x=−4 v x=4
17 lis 21:50
Hajtowy: Krystek, sorry

nie zobaczyłem mianownika, masz rację

Ma jedno miejsce zerowe
17 lis 21:51
5-latek: Jesli mamy w ogole funkcje wymierna to zasada jet taka
1.Wyznaczamy dziedzne
2. Miejsca zerowe wyznaczamy w ten sposob ze licznik =0
Potem wyznaczone miejsca zerowe sprawdzamy z dziedzna
17 lis 21:51
5-latek: Wiec licz tutaj
17 lis 21:52