wielomian
Radek:
Wiedząc, że równania x3−9x+4 ma trzy pierwiastki
a) oblicz sumę jego pierwiastków
x1+x2+x3=−b
czyli muszę ten wielomian podzielić żeby dostać (x−coś)(ax2+bx+c) ?
17 lis 21:41
Radek:
x1+x2+x3=−b
czyli =0 ?
17 lis 21:46
ICSP: 
0
17 lis 21:48
Radek: b) oblicz iloczyn kwadratów jego pierwiastków
x1x2x3=−d
x1x2x3=(−d)2
=16 ?
17 lis 21:52
ICSP:
17 lis 21:53
Mila:
b)zapisujemy:
x2*x22*x32=(x1*x2*x3)2=(−d)2=(−4)2=16
17 lis 21:57
Radek:
c) oblicz sumę odwrotności pierwiastków tego równania ?
17 lis 21:58
Radek: d) ustal ile ma dodatnich pierwiastków ?
17 lis 22:05
Radek: c) jednak źle bo b=0 ? więc jak to policzyć ?
17 lis 22:08
Eta:
| | x1*x2+x1*x3+x2*x3 | | | | c | |
= |
| = |
| = |
| = .... |
| | x1*x2*x3 | | | | −d | |
17 lis 22:16
Radek:
| | c | | −d | |
skąd to |
| wzięło i to |
| |
| | a | | a | |
17 lis 22:17
Piotr 10: Wzory Viete'a dla trzeciego stopnia. Przecież używałeś ich przed chwilą
17 lis 22:18
Eta:
ax
3+bx
2+cx+d=0
wzory Viete
'a:
17 lis 22:22
17 lis 22:23
Piotr 10: Najlepiej będzie jak sobie wyprowadzisz te wzory, bardziej je zrozumiesz
17 lis 22:25
Radek:
Ale jak mam je wyprowadzić mam
ax3+bx2+cx+d no i ?
17 lis 22:30
Piotr 10: f(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3)
Gdy a=1 to ''omijamy a'' , gdy a≠1 to uwzględniamy je. Musisz to wszystko wymnożyć, długie
trochę. Na pewno na stronie jakieś jest wyprowadzone, jak będziesz miał problemy
17 lis 22:31
Radek:
a teraz jak określić ile ma dodatnich pierwiastków ?
17 lis 22:33
Radek: ?
17 lis 22:38
Piotr 10: x1*x2*x3= − 4
A więc mus mieć dwa dodatnie pierwiastki
17 lis 22:39
Piotr 10: hmm może też mieć w sumie trzy ujemne i 0 dodatnich. Dobra ja idę bo zmęczony jestem. Dobranoc
17 lis 22:41
Radek:
A teraz jak by było ile ma ujemnych to mogło by być że 3 albo 1 ? która wersja ?
17 lis 22:42
Piotr 10: To tak
x1+x2+x3=0
Więc na pewno nie ma trzech ujemnych pierwiastków
x1*x2*x3=−4
I przypadek trzy ujemne pierwiastki − odpada(patrz wyzej)
II przypadek dwa dodatnie jeden ujemny − ''gra''
17 lis 22:43
Radek:
− − − może być bo mam −4 wtedy ?
17 lis 22:44
Piotr 10: Ale patrz wyżej co napisałem.
17 lis 22:45
Mila:
Rozumuj [P{Radek]]
x1*x2*x3= − 4 iloczyn trzech liczb ujemnych jest ujemny, iloczyn ujemnej i dwóch dodatnich
jest ujemny,
ale wiemy , że suma
x1+x2+x3=0
zatem nie mogą być trzy ujemne, ani trzy dodatnie⇔
są dwa dodatnie pierwiastki.
17 lis 22:46
Radek:
Jak nie mogą być 3 ujemne
x1=−1 x2=−2 x3=3 ?
mam 0
17 lis 22:47
Piotr 10: Czy cyfra 3 jest ujemna ?
17 lis 22:48
Radek:
Racja !
17 lis 22:49
Piotr 10:
17 lis 22:49
Radek:
oblicz sumę wszystkich pierwiastków wielomianu W(x)=x4−πx2+√2
wiem, że mogę równanie dwu kwadratowe, ale nie da się ze wzorów Viete'a dla 4 stopnia ?
17 lis 22:51
17 lis 22:54
Piotr 10: Sprawdź czy to dobra odpowiedź
17 lis 22:54
Radek: Ja nie chcę gotowych rozwiązań ! bo takie mogę znaleźć w internecie chodzi jak nauczyć się
rozpisywać Vietea dla wielomianu większego stopnia jak 2 ?
17 lis 22:56
Piotr 10: Hmm. Najlepiej przez analogie dla wzoru Viete'a drugiego stopnia. Wzór ten masz w tablicach
maturalnych. Na maturze nie będziesz miał czasu na ich wyprowadzenie, więc proponuję przez
analogię
17 lis 22:57
17 lis 22:58
Radek:
spróbuje zaraz dla 4 stopnia !
odwrotność sumy
| x2x3x4+x1x3x4+x1x2x4+x1x2x3 | |
| |
| x1x2x3x4 | |
17 lis 23:00
17 lis 23:01
Radek:
Pani Eto ''dzięcioł'' widzi tam tylko dla 3 stopnia ale ja chcę się nauczyć wyprowadzania
dla każdego stopnia !
17 lis 23:01
Piotr 10: Tam nie masz się czego uczyć. Tam jest dużo liczenia bardzo, dla 4 stopnia to już w ogóle
17 lis 23:02
Radek:
Ale na maturze jak trafię takie zadanie to nie chcę mi się liczyć równania dwukwadartowego
skoro są wzory viete'a ?
17 lis 23:04
Piotr 10: I bardzo dobrze, więcej czasu zyskasz. Popatrz na wzory dla 2 stopnia i trzeciego stopnia i
spróbuj się czegoś dopatrzeć(analogii). Nie ucz się ich na pamięć, bo za miesiąc zapomnisz
17 lis 23:07
Radek:
Nidy nie uczyłem się na pamięć matematyki !
17 lis 23:09
Eta:
17 lis 23:09
Radek: Ale mam straszne braki i chcę uzupełnić ? Pomożecie mi ?
17 lis 23:11
Radek:
Znajdź te wartości współczynnika b dla których wielomian W(x)=x3+bx2+x ma trzy różne
nieujemne pierwiastki
x(x2+bx+1)
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
?
17 lis 23:21
Piotr 10: Nie wszystko i zapisz to porządniej bardziej
17 lis 23:22
Radek:
W(x)=x3+bx2+x
W(x)=x(x2+bx+1)
Δ>0
x1+x2>0
x1x2>0
co jeszcze ?
17 lis 23:23
Piotr 10: x(x2+bx+1)=0
x= 0 v x2+bx+1=0
f(x)=x2+bx+1
f(0)≠0
17 lis 23:25
Radek:
a w tym poprzednim zadaniu wyszło 2π ?
17 lis 23:29
Radek: ?
17 lis 23:36