Parametr m
Mistrzu: Δ=(4m+1)2−4*2*(3m+1)=4m2+4m+1
4m2+4m+1>=0
4(m2+m+1/4)>=0
m2+m+1/4>=0
(m+1/2)(m+1/2)>=0
czy to jest dobrze ?
jak tak czy możecie mi narysować wykres do tego. To zadanie jest z parametrami
17 lis 21:33
krystek: Źle 42=16
17 lis 21:37
Bizon:
... to może zacznij od porządnego przepisania zadania WSZYSTKO

! −
17 lis 21:38
Mistrzu: sory te 2 to m
17 lis 21:48
Mistrzu: Δ=(4m+1)2−4*m*(3m+1)=4m2+4m+1
17 lis 21:59
krystek: Zapisz treść zad.
17 lis 22:00
Mistrzu: ze dla kazdego m nalezacego do rzeczywistych rownanie ma rozwiazanie
a) mx2−(4m+1)x+3m+1=0
b) (m−5)x2−4mx+m−2=0
17 lis 22:01
Mistrzu: pomoże ktoś
17 lis 22:51
krystek: a)m≠0 i Δ ≥0 lub m=0 wtedy −x+1=0⇒x=1
b)m−5≠0 i Δ≥0 lub m=5 wtedy −20x+3=0
17 lis 22:54