Podaj ekstrema funkcji
tojazawszeja: Podaj ekstremum i przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)= −x3 + 6x2 − 3
Podaj ekstremum funkcji f(x)=x3−12x w przedziale <−5,2>
17 lis 21:31
tojazawszeja: help!
17 lis 21:40
krystek: f'=−3x2+12x m zerowe f' to x1=4 lub x2=0 i teraz na podstawie wykresu ustal rodzaj
ekstr. i
przedziały monotoniczności,
17 lis 21:40
tojazawszeja: Krystek: a to drugie wiesz może jak? Dzięki wielkie za podpowiedź, to jeszcze umiem. Czy masz
może trochę czasu, żeby mi pomóc?
17 lis 21:46
tojazawszeja: help!
17 lis 21:51
krystek: f'=3x2−12=3(x2−4) p ekstr. to x=−2 x2=2 i teraz dokończ.
17 lis 21:56
tojazawszeja: ludzie

no pomóżcie mi
17 lis 21:56
tojazawszeja: wyszło mi to również, ale o co chodzi z tym przedziałem? czy w tabeli mam zawrzeć również −5?
Wyszło mi, że maksimum dla −2 to 16, a minimum dla 2 to −16. Co z tym przedziałem <−5,2> ?
17 lis 21:58
tojazawszeja: w pierwszym przykładzie minimum dla 0 to −3, natomiast maksimum dla 4 to 29.
17 lis 22:00
tojazawszeja:
17 lis 22:06
krystek:
17 lis 22:11
tojazawszeja: Krystek proszę, skontaktujmy się jakoś inaczej, nie wiem, może na gadu? albo podaj mi jakiegoś
maila to napiszę do Ciebie z prośbą o numer gg lub jakiś kontakt na facebook
17 lis 22:16
tojazawszeja: Która odpowiedź jest prawdziwa? (ten przykład drugi)
a) Wartością największą jest f(2)=−16, a wartością najmniejszą jest f(−5)=−65.
b) Wartością największą jest f(−2)=16, a wartością najmniejszą jest f(−5)=−65.
c) inna odpowiedź
d) Wartością największą jest f(2)=−16, a wartością najmniejszą jest f(−2)=16.
e) Wartością największą jest f(−2)=16, a wartością najmniejszą jest f(2)=−1.
17 lis 22:27
tojazawszeja:
17 lis 22:33
tojazawszeja: oj sorki w tym drugim ma być największa i najmniejsza wartość w przedziale
17 lis 22:45