Ustal dla jakich wartości parametru m proste k i l się pokrywają
yellow: Ustal dla jakich wartości parametru m proste k i l się pokrywają
k: mx−y+m2−1=0; l: −mx+y+3=0
17 lis 21:13
krystek: przedstaw w postaci kierunkowej y=ax+b , wówczas a=a1 i b=b1 aby się pokrywały.
17 lis 21:14
pigor: ...., tu
| | m | | −1 | | m2−1 | | m2−1 | |
⇔ |
| = |
| = |
| i m≠0 ⇔ |
| = −1 ⇔ |
| | −m | | 1 | | 3 | | 3 | |
⇔ m
2−1= −3 ⇔ m
2=−2 − sprzeczność , a więc nie istnieje m∊R takie,
ze proste te pokrywają się . ...
18 lis 18:38