Zadanie
aqwex:

Witam! Dostałem oto takie zadanie do którego zamieszczam rysunek:
Mamy kawałek kwadratowej blachy o boku 2a. Wycinamy mniejsze kwadraty o boku x.
Jak wysokie (czyli) powinno być pudełko wykonane z blachy, tak aby jego objętość była
największa?
Zrobiłem to tak:
(2a−2x) − podstawa
x − wysokość
V=(2a−2x)
2*x
V=4x
3−8ax
2+4a
2x
Zatem pochodna:
V=12x
2−16ax+4a
2
Następnie:
12x
2−16ax+4a
2=0
√Δ=2a
x
1=1/3a
x
2=a
Zatem trzeba wyciąć kwadraty o boku 1/3a.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ale jak zrobić to z prostokątem o bokach a i b i oczywiście wysokości x?