Wyznacz parzystość, asymptoty (wszystkie), granice (w ∞ i -∞) i ekstremy.
stomqx: x2+5x+19x+2
17 lis 20:39
stomqx: Nie wiem jak mam się w ogóle nie wiem jak mam się za to zabrać...
17 lis 20:40
ciekawa: jeżeli chodzi o asymptoty to tak najpierw oblicz pionowe musisz wyznaczyć do tego dziedzinę
czyli x+2≠0⇒x≠−2
i obliczasz limx→−2+ f(x)= mi wyszła +∞ i to samo dla limx→−2− f(x)=−∞ ⇒ czyli x=−2
jest obustronną asymptotą
17 lis 22:29
ciekawa: teraz pozioma asymptota
obliczasz limx→+/−∞ f(x) i mi wyszło +/−∞ więc nie ma poziomej, trzeba liczyć ukośne
17 lis 22:31
ciekawa: asymptoty ukośne
liczysz A= limx→+/−∞f(x)*1/x= mi wyszło 1
i liczysz B= limx→+/−∞f(x)−Ax= mi wyszło 3
a więc y=x+3 jest asymptotą ukośną
17 lis 22:33