ekstrema
Weronika: Umie tu ktoś obliczać ekstrema?
17 lis 20:30
biedaczek: jo
17 lis 20:33
Weronika: f(x)=x/x+1, powinno wyjść: funkcja rosnąca w całej dziedzinie, brak ekstremów, jednak nie wiem
dlaczego.
17 lis 20:37
PW: | | x | | x+1−1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Nie znam rachunku różniczkowego ale wiem z rozważań elementarnych, że
jest funkcją malejącą na (
∞, 0) i malejącą na (0,
∞). Malejącą na całej osi
nie jest. Wobec
tego malejąca na tych samych przedziałach jest funkcja
Tym samym malejąca jest
(na innych przedziałach, ale ma te same własności co h(x)).
| | 1 | |
wniosek: f(x) = 1 − |
| jest malejąca na dwóch przedziałach. Malejąca na całej |
| | x+1 | |
dziedzinie
nie jest.
17 lis 21:01
PW: Wyłączyłem uwagę, od 5. wiersza powinno być oczywiście "rosnąca". Po prostu narysuj te wykresy,
przecież to widać − na poziomie liceum.
17 lis 21:05
daras: poczytaj o funkcji homograficznej
to ta twoja , w x= 1 ma asymptotę i dla y= 0
17 lis 21:09
daras:

tak to wygląda
17 lis 21:11
daras: sry , oczywiście powinno być x = −1 i taka asymptota
17 lis 21:12
daras:

teraz jest dobrze
17 lis 21:19