log
kinia: 1.liczby 2, x−3, 8 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu
arytmetycznego. oblicz x.
2. sprawdź korzystając z definicji czy ciąg o wyrazie ogólnym an jest geometryczny. jeśli tak
− podaj jego wyraz pierwszy a1 i iloraz q.
a. an =3*4n
b. an=3/(−2){n}
3. dla jakiej wartości m liczby postaci: m+1, 1−3m, 5m+1 tworzą (w podanej kolejności) ciąg
geometryczny?
4.w ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy : a3= 4 i a6=19. wyznacz wszystkie wartości n
dla których wyrazy ciągu (an) są mniejsze od 200
17 lis 20:18
Mati_gg9225535:
1. wyraz środkowy jest srednia arytmetyczna wyrazów sąsiadujących z nim
| | an+1 | |
2. jeśli |
| = const to ciąg jest geometryczny a1 wyliczasz podstawiając za n=1 |
| | an | |
czyli a
1 = 3 * 4
1 − to po sprawdzeniu czy ejst geometryczny a iloraz q mozesz np wyliczyc
3. dla ciągu geometrycznego (a
n−1, a
n, a
n+1) zachodzi własność a
n2 = a
n−1 * a
n+1
4.
a
3 = a
1 + 2r = 4
a
6 = a
1 + 5r = 19 z tego wyliczasz a
1 i r, potem wyznaczasz wzór ogólny ciągu a
n i
sprawdzasz dla jakiego n a
n < 200
17 lis 20:26
5-latek: zadanie nr 3
(1−3m)2=(m+1)(5m+1) wylicz m
zadanie nr4
{a3=4
{a6=a3+3r=19 wylicz z tego r i a3=a1+2r=4 wylicz a1
an= a1+(n−1)r<200 i wyznacz n
17 lis 20:29