Nierówność kwadratowa z wartością bezwzględną.
Maciek: |− 2x2 + x + 9 | ≤ 6
Jak to rozwiązać ? Czy muszę przyjąć, że− 2x2+x+9 ≤ 0, wtedy wychodzi mi przedział x∊<−1,89 ;
2,39>. I teraz 2 przypadki czyli:
1) Dla przedziału <−1,89 ; 2,39 > funkcja pod wartością bezwzględną jest dodatnia czyli
−2x2+x+9≤6 ( potem część wspólna przedziałów jest wynikiem )
2) Dla przedziału (−∞ ; −1,89) U (2,39, +∞) funkcja jest ujemna i wtedy 2x2−x−9≤6 ( potem suma
część wspólna przedziałów jest wynikiem )
A wynik końcowy to suma przedziałów 1) i 2).
Dobrze rozumiem ?
17 lis 20:11
Kamix: Po prostu rozpisz z własności:
|−2x2+x+9|≤6⇔−2x2+x+9≤6⋁−2x2+x+9≥−6
Z tych dwóch liczysz deltę, liczysz pierwiastki, rysujesz na osi parabolę (ramionami w dół) i
określasz przedziały, wyciągasz część wspólną i po zadanku ; )
17 lis 20:27
Maciek: No tak, ale wtedy wychodzi mi, że rozwiązaniem są wszystkie liczby rzeczywiste, a tak przecież
nie jest.
17 lis 20:28
Mix:
Nie ∨, a ∧
17 lis 20:28
Maciek: Mix, chodzi Ci o część wspólną ?
17 lis 20:31
Mix:
−6 ≤ −2x2 + x + 9 ≤ 6
2x2 − x − 15 ≤ 0 i 2x2 − x − 3 ≥ 0
17 lis 20:33
Mix:
tak, chodzi tu o część wspólną
17 lis 20:34
Jolanta: Maciek jezeli masz znak ≤ .< to piszesz i czyli wyznaczasz część wspólną
≥ > to piszesz lub i wyznaczasz sumę przedziałów
17 lis 20:38
Maciek: <−52 ; 3 > i (−∞,−1) U ( 1,5, +∞ ) czyli suma to R, a tak przecież nie jest,
17 lis 20:39
Maciek: Jolanta, nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Muszę zrozumieć w takim razie tylko kiedy jest suma
przedziałów, a kiedy część wspólna w takim przypadku.
17 lis 20:40
Jolanta: |−2x
2+x+9 | ≤6 masz znak ≤ czyli w rozwiązaniu będzie część wspólna
−2x
2+x+9 ≤ 6 i −2x
2+x+9 ≥−6
| | 3 | | 5 | |
x1=−1 x2= |
| x1=− |
| x2=3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 5 | |
x∊(−∞,−1> u < |
| ,∞) i x ∊−∞ ,− |
| > u<3.∞) |
| | 2 | | 2 | |
zaznaacz na osi liczbowej przedziały i
zobacz,gdzie jest cześc wspólna
17 lis 21:00
Jolanta: | | 5 | |
przeprasza pomyliłam przedział w drugim x∊<− |
| ,3> |
| | 2 | |
17 lis 21:01
Maciek: Tak, ale z jakiego powodu ma byc część wspólna, a nie suma przedziałów ?
17 lis 21:06
Jolanta: np |2x−3| <6 |2x−3|>6
2x−3<6 i 2x−3>−6 2x−3>6 lub 2x−3 <−6
2x<9 2x>−3 2x>9 2x <−3
x<4,5 i x>−1,5 x>4,5 lub x <−1,5
x∊(−1,5, 4,5) x ∊(−∞,−1,5) u (4,5 ,∞)
zawsze tak sie rozwiazuje ,Jeśli masz wątpliwości to podstaw sobie jakieś liczby z przedziałow
i sprawdz
17 lis 21:14
Maciek: ok, dzięki
17 lis 21:22