zad
kinia: 1.liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek: log4 c = log3 b= log2 a =2 .oblicz √abc
2. wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc że suma drugiego i szóstego wyrazu jest równa 8 zaś wyraz
ósmy jest kwadratem wyrazu czwartego.
3.czwarty wyraz pewnego ciągu arytmetycznego jest równy −2, a dziesiąty −26.oblicz sumę
wyrazów tego ciągu od wyrazu czwartego do dziesiątego.
17 lis 20:08
PW: 1.
log4c = 2 ⇔ 42 = c
log3b = 2 ⇔ 32 = b
log2a = 2 ⇔ 22 = a
Po wymnożeniu stronami tych równości mamy
42•32•22 = abc
(4•3•2)2 = abc,
skąd po obliczeniu pierwiastka z obu stron
4•3•2 = √abc,
√abc = 24
17 lis 20:27