podaj wspolrzedne punktu przeciecia
egenh: podaj wspolrzedne punktu przeciecia sie wykresu f z osia y gdy funkcja f okreslona jest wzorem
f(x)= w klamrze −2x+3 gdy x mniejsze rowne 1
2x−8 gdy x wieksze od 1
17 lis 19:39
Hajtowy:

Jak widać przecięcie z osią Y
x=0 y=3

−2x+3 −> czerwony wykres
2x−8 −> niebieski wykres (otwarte kółeczko ma mieć współrzędne (1;−6) −> odpowiednio (x,y)
17 lis 19:44
egenh: w odpowiedziach mam tylko (0,3) czyli tego drugiego rownania nie biore pod uwage czy jak
17 lis 19:46
Hajtowy: No tak, bo jak widzisz y=2x−8 dla x > 1 nie przecina się z osią OY
Tylko funkcja y=−2x+3 ≤ 1 przecina się z osią OY co widać na załączonym obrazku

x=0
y=3
Załóżmy, że Twoim punktem przecięcia z osią OY jest punkt P.
Czytaj : P=(0,3)
17 lis 19:51
egenh: oki, dzieki
17 lis 19:57