Pomocy!! Wyznacz dziedzinę funkcji f określonej podanym wzorem
artur:
b) f(x)=
√5−x
c) f(x)=
√x+3+
√x−1
d) f(x)=3x−1
Bardzo proszę o rozwiazanie krok po kroku , stara głowa nic nie kuma . Wielkie dzięki z góry.
17 lis 19:32
Hajtowy: a) D=R
17 lis 19:39
bezendu:
b) R
c) x+3≥0 i x−1≥0
d) R
17 lis 19:43
5-latek: y=√5−x jaka to jest funkcja ? wiec co bedzie jej dziedzina to samo d
natomiast c) wyrazenie ktore stoi pod pierwiastkiem musi byc ≥0 wiec x+3≥0 to x≥ policz i
x−1≥0 to x≥ policz
Narysuj teraz te przedzaily na osi liczbowej i wyznacz czesc wspolna OK?
17 lis 19:46
Artur NSA: Pomocy

Wyznacz dziedzinę funkcji f określonej podanym wzorem
b) f(x)=
√5−x
c) f(x)=
√x+3+
√x−1
d) f(x)=3x−1
19 lis 17:14
Artur NSA: Bardzo proszę o rozwiazanie krok po kroku , stara głowa nic nie kuma . Wielkie dzięki z góry.
19 lis 17:14