uprość wyrazenie
kasia: Uprość wyrażenie i oblicz jego wartość dla x=√2−1 i y=1−2√2
a) (√6x−y)(√6x+y) − (3x+y)2+3x(2y+x) ma wyjsc −2y2
b) (x+2y)(x2−2xy+4y2)−(x+2y)3+6xy(x+2y) ma wyjsc 0
Moje obliczenia:
a) (√6x−y)(√6x+y) − (3x+y)2+3x(2y+x)=6x2+√6xy−√6xy−y2−9x2+6xy+y2+6xy+3x2=12xy
b) (x+2y)(x2−2xy+4y2)−(x+2y)3+6xy(x+2y)=x3+2y3−x3−6x2y+6xy2−2y3+6x2y+12xy2=18xy2
Gdzie robie błąd? Możecie mnie naprowadzić i podać prawidłowe obliczenia?
17 lis 19:32
sushi_ gg6397228:
nie widac do czego są pierwiastki
17 lis 19:33
kasia: jak nie widać przecież pierwiastki sa na swoim miejscu...
17 lis 19:36
sushi_ gg6397228:
poza tym stoi minus przed nawiasem==== zmiana wszystkich znaków na przeciwne, a Ty tego
nie zrobilas
17 lis 19:37
sushi_ gg6397228:
√6x− y
u mnie widac ze pieriwastek dotyczy "6" a nie całego wyrażenia
17 lis 19:38
kasia: ale w oby dwóch przykładach?
17 lis 19:38
kasia: bo ma być tylko do 6.
17 lis 19:39
5-latek: czy jest tak w a) √6x−y czy √6x−y
17 lis 19:39
kasia: 5−latek nie rozumiem?
17 lis 19:44