Usuń niewymierność..
[N[ELO]]: Usuń niewymierność..
1
−−−−−−−−−−
3√16+
3√12+
3√9
Nie wiem jakim wzorem się tu posłużyć, bo raczej
a
2+ab+b
2
−−−−−−−−
a
3+b
3
tym nie
17 lis 19:13
wredulus_pospolitus:
na początek zauważ, że:
16 = 42
12 = 4*3
9 = 32
więc mianownik to jak nic jest a2 + a*b + b2
gdzie:
a = 3√4
b = 3√3
17 lis 19:15
[N[ELO]]: i dalej jakim wzorem ma liczyć> tym co podałem?
17 lis 19:28
17 lis 19:45
[N[ELO]]: dlaczego akurat tak?
17 lis 19:48
[N[ELO]]: 
dlaczego ten wzór?
17 lis 19:56
Bizon:
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
17 lis 20:06
[N[ELO]]: a dlaczego akurat jest minus a nie plus?
17 lis 20:25
[N[ELO]]: ?
17 lis 20:53
[N[ELO]]: | | 3√4−3√3 | |
już wiem, ale proszę mi wyjaśnić skąd wzięło się |
| jak wzór jest |
| | 4−3 | |
| | a3−b3 | |
|
| a, a=3√4 i b=3√3 |
| | a−b | |
17 lis 21:05
[N[ELO]]: pomoże ktoś?
17 lis 21:14
17 lis 21:20
[N[ELO]]: moge prosić o wytłumaczenie? totalnie tego nie czaje
17 lis 21:24
sushi_ gg6397228:
podstaw do swojego ułamka wzór o 20.06 i wszystko bedzie jesna
17 lis 21:25