trojkat
ADA: Udowodnij, ze w dowolnym trojkacie ABC kat miedzy wysokoscia z A i dwusieczna kata A jest rowny
polowie roznicy katow BC
17 lis 19:11
ADA: Jest ktoś tak dobry i zrobi

?
17 lis 19:31
Eta:

δ= α−x i δ+γ=90
o ⇒ α−x+γ= 90
o
oraz |<AED|= 180
o−|<AEB|= 180
o−(180
o−(α+β))= α+β
w trójkącie AED : x+α+β= 90
o
| | γ−β | |
porównując : x+α+β= α−x+γ ⇒ x= |
| |
| | 2 | |
17 lis 19:32
Eta:
Na rys. po prawej stronie przy wierzchołku E oczywiście powinien być : β+α
17 lis 19:36
Kasia18: zamiast gamma tak?
17 lis 19:48
Eta:
tak
17 lis 19:50
Kasia18: dziekuje bardzo dla mnie te dowody to czarna magia
17 lis 19:51