klaudik18: cos4−sin4=sin4x sin4x+cos4x=cos4x sin4x3+cos4x3=58
17 lis 18:32
sushi_ gg6397228:
a jakiś własny wkład ?
17 lis 18:34
klaudik18: ?
nie wychodzi mi to...
17 lis 18:47
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
17 lis 18:50
klaudik18: (cos2x−sin2x)2 − 2sin2xcos2x − sin4x
sin4x to będzię 4sinxcosx ?
17 lis 18:55
Lorak: sin4x = sin2*2x = 2sin2xcos2x
17 lis 19:03
klaudik18: i co dalej? bo nie da się nic wyciągnąć przed nawias
17 lis 19:09
wredulus_pospolitus:
i dalej
sin2x = ....
cos2x = ....
17 lis 19:10
sushi_ gg6397228:
jak sie wykazuje−−?
trzeba wyjsć z jednej strony i dojśc do drugiej.
zacznij ropisywanie od prawej strony
17 lis 19:12
klaudik18: P=2sin2xcos2x=2[(2sinxcosx)(cos
2x−sin
2x)]= 2(2sinxcos
3x−2sin
3xcosx=
4sinxcos
3x−4sin
3xcosx=
17 lis 19:18
Mila:
1) cos4x−sin4x=sin4x
(cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)=sin(4x)
cos(2x)*1=2sin(2x)*cos(2x)⇔
cos(2x)−2sin(2x)*cos(2x)=0
cos(2x)*(1−2sin(2x))=0
cos(2x)=0 lub (1−2sin(2x))=0 dokończysz?
17 lis 20:36
Mila:
2) sin
4x+cos
4x=cos4x
(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2x*cos
2x=cos
2(2x) − sin
2(2x)
| | 1 | |
1− |
| sin2(2x)=cos2(2x) − sin2(2x) |
| | 2 | |
| | 1 | |
1− |
| sin2(2x)=1−sin2(2x)−sin2(2x)⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | |
− |
| *sin2(2x)=−2sin2(2x) |
| | 2 | |
sin
2(2x)=0
I to dokończ
17 lis 20:55
Mila:
3)
| | x | | x | | x | | x | | 5 | |
(sin2 |
| +cos2 |
| )2−2sin2 |
| *cos2 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 8 | |
| | 2x | | √3 | | 2x | | √3 | |
sin |
| = |
| lub sin |
| =− |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
dokończ
17 lis 21:02
Mila:
18 lis 16:27
18 lis 16:45
klaudik18: a skąd się wzięło 12 w drugim przykładzie?
18 lis 17:00
Mila:
2sinα*cosα=sin(2α)
| | 1 | |
sin2(2α)=4sin2α*cos2α⇔2sin2α*cos2α= |
| sin2(2α) |
| | 2 | |
18 lis 19:48