rozwiąż nierówność
dzdzownicsa: | x4 +2 x3 + x2 | |
| <0 |
| x − 1 +6 x2 | |
17 lis 18:31
MathGym: wyłącz w liczniku x2 i zapisz L stronę jako iloczyn licznika i mianownika
17 lis 18:32
bezendu:
D=R\{−3,2}
Δ=25
√Δ=5
x
2(x
2+2x+1)(x+3)(x−2)<0
x
2(x+1)
2(x+3)(x−2)<0
x∊(−3,−1)∪(−1,0)∪(0,2)
17 lis 18:39
PW: x4+2x3+x2 = x2(x2+2x+1) = x2(x+1)2
Dla x=0 lub x=−1 licznik jest równy 0, a więc nierówność nie jest spełniona.
Dla pozostałych x licznik jest dodatni jako iloczyn kwadratów.
Rozwiązań nierówności należy więc szukać wśród takich x, dla których mianownik jest ujemny:
6x2+x−1 < 0 ⋀ x≠0 ⋀ x≠−1
17 lis 20:44