Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierowność jest spełniona...
Matti: Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierowność jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą:
−x2+(m+2)x+8m−1<0
a=−1 b=m+2 c=8m−1
Aby warunki zadania zostały spełnione musi zachodzić: 1. a<0 2. Δ<0
Ad1
a<0 <=> −1<0
Ad2
Δ<0 <=> (m+2)2 + 4(8m−1) <0
m2+4+4m+4+4+32m−4<0
m2+36+4<0
No i z tego nie wyjdzie mi m∊(−36,0) mogę się dowiedzieć co jest źle proszę o pomoc...
17 lis 18:24
Matti: Chyba wyjdzie m2+36+8<0 ale to tym bardziej jest źle proszę o pomoc
17 lis 18:27
Matti: 36m.. Co chwila coś zjadam...
17 lis 18:27
sushi_ gg6397228:
policz jeszcze raz Δ, bo tam za duzo jest liczb
17 lis 18:32
Matti: Niech ktoś pomoze...
17 lis 21:08
krystek: Δ=m2+4m+4+32m−4=m2+36m
17 lis 21:10
Matti: Ok dzięki... No tak...
17 lis 21:13