..
mmmm: Hej

jak z czegoś takiego:
√z−z=
√y−y, z,y∊<0;
14>
wykazać, że z=y? nie mam pojęcia z której strony to zacząć
17 lis 18:22
sushi_ gg6397228:
pierwiastki na jedna strone , reszta na druga; potem wzor skroconego mnozenia "a2−b2=...
17 lis 18:23
mmmm: dzięki
17 lis 18:29
mmmm: jednak mi nie wychodzi

doprowadziłam do postaci:
1=
√z +
√y i nie wiem co dalej
17 lis 19:30
sushi_ gg6397228:
nie zrobilas, tego o co prosilem
17 lis 19:32
mmmm: pomnożyłam przez
√z +
√y i skorzystałam z tego wzoru

nie o to ci chodziło?
17 lis 19:53
sushi_ gg6397228:
nie
mielismy zastosowac wzor do "z−y"
17 lis 19:57
Hajtowy: √y−√z=y−z
17 lis 19:59
mmmm: czyli to ma być tak:
z−y = (
√z −
√y)(
√z +
√y) = (
√z −
√y) podzielić to przez (
√z −
√y) i wychodzi
√z +
√y = 1
co robię źle ?
17 lis 20:04
mmmm: czyli to ma być tak:
z−y = (
√z −
√y)(
√z +
√y) = (
√z −
√y) podzielić to przez (
√z −
√y) i wychodzi
√z +
√y = 1
co robię źle ?
17 lis 20:04
sushi_ gg6397228:
trzeba przeniesc na druga strone, wylaczyc czynnik przez nawias
17 lis 20:08
mmmm: dzięki

w końcu załapałam o ci chodzi
17 lis 20:11
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lis 20:13