nierownosc
bucik: udownodnij nierownosc
| a+2 | | a+2 | |
| + |
| >bądź rowne 4 gdy a>0 |
| a | | 2 | |
17 lis 18:20
sushi_ gg6397228:
zrób wspolny mianownik po lewej stronie
17 lis 18:22
bucik: robiłam
17 lis 18:24
17 lis 18:24
Radek:
a
2+4a+4≥8a
a
2−4a+4≥0
(a−2)
2≥0
C.N.W
17 lis 18:25
MathGym: po obliczeniach otrzymasz (a−2)2*a ≥ 0 ⇔ a >0 bo (a−2)2 zawsze ≥ 0
17 lis 18:25
irena_1:
(a−2)
2≥0
a
2−4a+4≥0
a
2+4≥4a
| a+2 | | a+2 | | 2 | | a | | a2+4 | | 4a | |
| + |
| =1+ |
| + |
| +1=2+ |
| ≥2+ |
| =2+2=4 |
| a | | 2 | | a | | 2 | | 2a | | 2a | |
17 lis 18:26