Obliczyć granicę ciągu
Anonim: Obliczyć granicę ciągu
lim →
∞ √4n2−2n+3−2n
lim →
∞ (3n+1/7n−2)
n
Prosiłbym o dokładnie wyjaśnienie, co z czego się bierze. Z góry dziękuję
17 lis 18:17
irena_1:
| | 4n2−2m+3−4n2 | | −2n+3 | |
√4n2−2n+3−2n= |
| = |
| = |
| | √4n2−2n+3+2n | | 2n(√1−1n+34n2+1) | |
| | −1+32n | | −1 | | 1 | |
= |
| → |
| =− |
| |
| | √1−12n+34n2+1 | | 1+1 | | 2 | |
17 lis 18:31
Anonim: irena, dziękuję. Ktoś potrafi rozwiązać drugi przykład?
17 lis 19:03
sushi_ gg6397228:
do czego dąży nawias?
17 lis 19:08
Anonim: lim →∞ n(3−1/n)/n(7−2/n)=3/7 granica nawisu
Doszedłem do tego, o ile dobrym tokiem myślenia szedłem:
lim →∞ (7n−2−n−3/7n−2)n = lim → ∞ [1+ (−1/7n−2/4n−3)7n−2/4n−3]n*4n−3/7n−2
z nawiasu wychodzi mi e−1 natomiast wykładnik +∞*4/7
ma mi wyjść odpowiedź 0, więc chyba coś źle zrobiłem, albo czegoś nie widzę.
17 lis 19:23
sushi_ gg6397228:
| | 3 | | 3 | |
w nawiasie wychodzi |
| wiec ( |
| ) n −−−> |
| | 7 | | 7 | |
zapisy nieformalne
17 lis 19:28
Anonim: No dobrze ale co z tego wynika, bo nadal nie wiem, jak dojść do tego 0
17 lis 19:31
Anonim: ok już wiem dlaczego 0

każdy ułamek do n będzie 0 dzięki
17 lis 19:32
sushi_ gg6397228:
tak
17 lis 19:34
Anonim: A gdy wykładnik jest np. 2n+3, czyli różny od n to wtedy możemy stosować ten wzór z liczbą
eulera,
tak? W przeciwnym przypadku iść tym tą drogą co ty mi napisałeś, tak?
Mam podobny przykład do tego pierwszego:
lim n→ ∞ ({9n2+2n} − 3n = lim n → ∞ 2n/3n({1+2/9n+1}) → (2/3*2)=1/3
Dobrze to zrobiłem?
17 lis 19:41
sushi_ gg6397228:
"e" pracuje tylko gdy limes =1 w nawiasie
"bazgranina"− szkoda mojego wzroku
zapisujemy ładnie za pomoca kreski ułamkowej i nawiasow
17 lis 19:42
Anonim: Wybacz zapis

Wersja poprawiona (niestety nie wiem, jak zrobić kreskę ułamkową):
lim n→
∞ (
√9n2+2n) − 3n = lim n →
∞ 2n/3n(
√1+2/9n+1) → (2/3*2)=1/3
Przykładowo do "e":
lim n→
∞ (5n−2/7n−1)
2n+3 , nawias tutaj ma granicę 5/7 ale jest inny wykładnik potęgi. Nie
rozumiem, kiedy limes w nawiasie jest =1 i kiedy mogę zastosować tą liczbę Eulera
17 lis 19:53
sushi_ gg6397228:
z boku jest ściaga jak sie robi ułamki
"U" zamaist "u" bedzie lepiej czytalne
17 lis 19:54
sushi_ gg6397228:
zadanie nr 1. to mamy "a−b" domnazamy lciznik i mianownik przez "a+b" i w liczniku nie
bedzie pierwiastka
zadanie 2. ciagle w nawiasie jest liczba ≠1, wiec nie ma znaczenia czy w potedze bedzie "n" czy
"n2+5"
17 lis 19:56
Anonim: | | 2n | | 2 | | 1 | |
lim n→ ∞ (√9n2+2n) − 3n = lim n → ∞ |
| → ( |
| )= |
| |
| | | | 3*2 | | 3 | |
Przykładowo do "e":
| | 5n−2 | | 5 | |
lim n→∞ ( |
| )2n+3 , nawias tutaj ma granicę |
| ale jest inny wykładnik |
| | 7n−1 | | 7 | |
potęgi. Nie
rozumiem, kiedy limes w nawiasie jest =1 i kiedy mogę zastosować tą liczbę Eulera
17 lis 20:02
sushi_ gg6397228:
zad 1 .ok
muszą stac te same liczby przy "n" i ta sama potega
17 lis 20:07
Anonim: Nie rozumiem, skąd się wziął ten zapis (twój)
17 lis 20:15
sushi_ gg6397228:
podalem przyklady kiedy granica =1
17 lis 20:18
Anonim: Chyba coś mi świta, mianowicie:
| | 2n−1 | |
lim n→∞ ( |
| )3n−2 = e−6 , gdyż mogłem liczyć "e", ponieważ obok "n'' stoi ta |
| | 2n−3 | |
sama
potęga i stała zarówno w mianowniku i liczniku.
Natomiast:
| | 5n−2 | |
lim n→∞ ( |
| )2n+3 , nie mogę zastosować ''e'', gdyż przy ''n'' nie stoi ta sama |
| | 7n−1 | |
stała.
Liczę to, więc:
| | 5 | |
→ ( |
| )2n+3 = 0 nie zważam tu na granicę wykładnika, ponieważ każdy ułamek podniesiony |
| | 7 | |
do "n'' dąży do 0, nie zależnie od stałych przy nim. Dobrze myślę?
17 lis 20:26
sushi_ gg6397228:
cos w tym stylu
17 lis 20:30
Anonim: Dzięki za cierpliwość do mnie

Chciałbym jeszcze zapytać o takie przykłady, bo nie wiem, jak policzyć je do końca:
1)
| | 1+4+7+...+3n−2 | |
lim n→∞ |
| r=a2−a1=3 r=a3−a2=3, c. arytmetyczny. |
| | n2 | |
Dobrze uzasadniłem czemu dostrzegam tu taki ciąg, a nie inny?
| | 1(n−1)3 | | 3n−2 | |
= lim n→∞ |
| = |
| i co dalej? |
| | n2 | | n2 | |
2)
| | 3 | |
lim n→∞(√n−1−√n+2)= |
| i co dalej? nie wiem jak wyciągnąć n z pod |
| | √n−1−√n+2 | |
pierwiastka, bo póki co zawsze miałem n
2
17 lis 20:53
sushi_ gg6397228:
2. na dole jest + miedzy pierwiastkami
17 lis 21:02
sushi_ gg6397228:
zad1. trzeba zapisac w lcizniku wzor na sume c. arytmetycznego
17 lis 21:03
Anonim: Właśnie nie wiem, jak wyciągnąć tego n, bo ma potęgę 1, więc pierwiastek kwadratowy mi się nie
skraca. Pewnie to jakieś podstawy, których nie posiadam

wiem, że wyjdzie stała przez coś z n ale nie wiem, jak to policzyć gdy mam n
2 na dole lub n
pod pierwiastkiem
17 lis 21:07
sushi_ gg6397228:
| | stała | |
juz pisalismy |
| −−>0 |
| | coś przez "n" | |
17 lis 21:16
Anonim: Faktycznie w tym pierwszym pomyliłem wzór. Myślałem o czym innym, wstawiłem co innego hehe. Już
obliczyłem.
Co do drugiego to czy mógłbyś zapisać z wyciąganiem n przed nawias, abym widział co dokładnie z
czego wynika szczegółowo?
I kolejne, którego nie potrafię dokończyć:
| | 1+2+3+...+n | |
lim →δ |
| stosuje wzór na sumę c. geometrycznego g=1, więc n*a1 |
| | n2 | |
| | n | | 1 | |
= lim →∞ |
| = |
| =0 w odpowiedziach mam, że powinno wyjść 1/2  |
| | n2 | | n | |
17 lis 21:35
Anonim: Pomoże ktoś rozwiązać?
17 lis 22:13