| 1 | ||
Ok tutaj mam treść zadania i obliczyłem że ta prosta prostopadła to y=− | −4,5 i dalej się | |
| x |
| 1 | ||
W sumie to tu można obliczyć r ego okręgu ale mam − | i nie wiem co tu wstawić do wzoru. | |
| x |
| 3 | ||
a= | ||
| 4 |
| 3 | 21 | |||
−a+6=6− | = | |||
| 4 | 4 |
| 3 | 21 | |||
S=( | ; | ) | ||
| 4 | 4 |
A = ( − 1; 1)
y = x − 2
P = ( 4; 2)
W punkcie P prowadzę prostą prostopadłą do danej prostej:
1 *a2 = − 1 ⇒ a2 = − 1
y = − x + b2
2 = − 4 + b2
b2 = 6
więc
y = − x + 6
−−−−−−−
Niech S − środek szukanego okręgu
więc
S = ( x; − x + 6)
Jest on jednako odległy od A = ( −1; 1) i P = (4; 2),
zatem
I SA I2 = I SP I2
( − 1 − x)2 + ( 1 − ( −x + 6))2 = ( 4 − x)2 + ( 2 − ( − x + 6))2
1 + 2x + x2 + ( x − 5)2 = 16 − 8x + x2 + ( x − 4)2
1 + 2x + x2 + x2 − 10 x + 25 = 16 − 8 x + x2 + x2 − 8x + 16
26 − 8x = 32 − 16x
16 x − 8 x = 32 − 26
8x = 6
| 3 | ||
x = | ||
| 4 |
| 3 | 1 | |||
y = − | + 6 = 5 | |||
| 4 | 4 |
| 3 | 21 | |||
S = ( | ; | ) | ||
| 4 | 4 |
| 3 | 21 | 7 | 17 | |||||
r2 = I SA I2 = ( − 1 − | )2 + ( 1 − | )2 = (− | )2 + (− | )2 = | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| 49 | 289 | 338 | 1 | |||||
= | + | = | =21 | |||||
| 16 | 16 | 16 | 8 |
| 3 | 21 | 1 | ||||
( x − | )2 + ( y − | )2 = 21 | ||||
| 4 | 4 | 8 |