klaudik18: sin3x+cos3x=√2, sinx+√3cosx=1
17 lis 18:10
sushi_ gg6397228:
drugie rownanie podziel przez "2" i skorzystaj ze wzoru sin (x+y)...
17 lis 18:14
52: sin3x+cos3x=√2 /2
sin23x+2sin3x cos3x + cos23x=2
sin23x+sin6x+1−sin23x=2
sin6x=1
Dokończ
17 lis 18:15
Kaja: sinx+√3cosx=1 /:2
12sinx+√32cosx=12
cosπ3*sinx+sinπ3*cosx=12
sin(x+π3)=12
x+π3=π6+2kπ lub x+π3=56π+2kπ , gdzie k∊C
dale sobie przekształć
17 lis 18:15
klaudik18: ale jak to równanie ma wyglądać? zostaje mi przecież √3cos2=12
17 lis 18:17
klaudik18: Kaja, skąd się wzięła ta 3 linijka z cos π3?
17 lis 18:22