granica ciągu
Mati_gg9225535: granica ciągu
potrzebuję policzyć taką granicę:
17 lis 18:04
Mati_gg9225535:
jak to ugryźć?
17 lis 18:05
Krzysiek: | | an+1 | |
wzór Stirlinga, albo musisz znać tw. o granicy ciągu |
| |
| | an | |
17 lis 18:06
Mati_gg9225535:
to załóżmy że korzystam ze wzoru Stirlinga:
| | nn * e−n * √2πn | |
lim |
| = lim e−n * √2πn to tutaj e−n dąży do zera a |
| | nn | |
pierwiastek do nieskończoności teraz mam zrobić z tego ułamek i z de l'Hospitala pójdzie?
17 lis 18:14
Krzysiek: nie pójdzie bo tu masz do czynienia z ciągami a nie funkcjami.
w sumie warto znać to tw.
| | an+1 | |
limn→∞ |
| <1 to an→0 |
| | an | |
a jeżeli granica >1 to a
n→
∞
a tą granicę można też np. z tw. Stolza policzyć.
17 lis 18:21
Mati_gg9225535:
| | e−n | | −e−n | |
lim |
| = [00] = lim |
| = |
| | | | | |
czy to dobrze w ogóle robię ?
17 lis 18:31
Mati_gg9225535: okej no to faktycznie nie pójdzie
17 lis 18:31
Krzysiek: jeżeli już z tej reguły chcesz to nie prościej było:
17 lis 18:32
Mati_gg9225535: fakt, prościej
17 lis 18:34
Krzysiek: możesz z tej reguły licząc dla x→∞ (gdzie x∊R )
a potem wracasz do 'n' opierając się na def. Heinego.
17 lis 18:34
Mati_gg9225535: spróbuje Tw. Stolza przełożyć na ten przykład
17 lis 18:35
Mati_gg9225535:
czyli n! to moj ciąg bn a nn to moj ciąg an tak ?
17 lis 18:36
Mati_gg9225535: no niech by tak było zatem:
| | bn | | bn − bn−1 | | n! − (n−1)! | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | an | | an − an−1 | | nn − nn−1 | |
tak?
17 lis 18:39
Krzysiek: mi chodziło już o tą drugą postać z liczbą 'e' by zastosować tw. Stolza.
bo tą granicę początkową to chyba ciężko będzie policzyć.
inna sprawa,że an−1=(n−1)n−1
17 lis 18:43
Mati_gg9225535: ok wiec jeszcze raz
17 lis 18:44
Mati_gg9225535:
korzystam ze wzoru Stirlinga:
| | nn * e−n * √2πn | |
lim |
| = lim e−n * √2πn = lim U{ √2πn{en} |
| | nn | |
17 lis 18:46
17 lis 18:47
Mati_gg9225535:
| | √2πn − √2π(n−1) | |
= |
| = |
| | en − en−1 | |
17 lis 18:48
Krzysiek: i teraz z tw. Stolza
| √2π(n+1)−√2πn | |
| =... |
| en+1−en | |
17 lis 18:49
Krzysiek: w liczniku standardowo ze wzoru skróconego mnożenia:
17 lis 18:49
Mati_gg9225535:
| | n(√2π/n − √2π − 2π/n) | |
= |
| = moge skrócić n z en skoro i to i to →∞ ? |
| | en(1 − 1/e) | |
17 lis 18:51
Krzysiek: jasne,że nie

spróbuj tak jak wyżej napisałem,
17 lis 18:53
Mati_gg9225535: okej
17 lis 18:54
Mati_gg9225535:
tak?
| | | 2π(n+1) − 2πn | |
| | | √2π(n+1) + √2πn | |
| |
lim |
| = |
| | en+1 − en | |
17 lis 18:56
wredulus_pospolitus:
A ja mam pytanie −−− po co tak ciężkie obliczenia skoro można to łatwo z tw. o 3 ciągach
'pojechać' ?
17 lis 18:56
Mati_gg9225535: a np nie dało się tego załatwić jakoś z tw o trzech ciągach może?
17 lis 18:57
Krzysiek: | | a/b | | a | |
ok, |
| = |
| , teraz już nie masz symbolu nieoznaczonego typu ∞/∞ i granica zmierza |
| | c | | b*c | |
do 0
17 lis 18:57
Mati_gg9225535: wiedziałem!

ale jakie te ciągi dobrać?
myslalem o takich ale nie wiem czy mi to cos da
| (n−1)! | | n! | | (n+1)! | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| nn | | nn | | nn | |
17 lis 18:59
Krzysiek: wredulus, ja to bym od razu z tego tw. które podałem wyżej skorzystał albo Stirling i np.
policzył
n√bn
przynajmniej
Mati przypomniał sobie o tw. Stolza
17 lis 19:00
Mati_gg9225535:
tam w mianowniku en+1 − en to jest ∞ − ∞ i to sie równa 0?
17 lis 19:00
wredulus_pospolitus:
dla uproszenia ... n − parzyste
| | n | | n | |
n! = ( |
| )!*( |
| +1)*....*n |
| | 2 | | 2 | |
| | n | |
nn = (n*....*n)*(n*...*n) <−−− dzielimy na dwa nawiasy po ' |
| ' elementów |
| | 2 | |
| | | | 1 | |
0≤an≤ |
| = ( |
| )n/2 −> 0 |
| | nn/2*nn/2 | | 2 | |
| | n | |
oczywiście podział nie musi być 'po połowie' można zapisać np. [ |
| ] lub inny podział |
| | 2 | |
'zależny' od 'n'
17 lis 19:01
Mati_gg9225535:
nie przypomniał bo go nigdy nie miał

ale dzięki
Krzysiu
17 lis 19:01
Krzysiek: w mianowniku en(e−1)(p{2π(n+1)+√2πn)→[∞*∞]=∞
Mati, nie wiesz co to są symbole nieoznaczone..
∞−∞ to właśnie symbol nieoznaczony więc one się nie skracają
17 lis 19:05
wredulus_pospolitus:
Krzysiek ... Ty pewny jesteś co do tego twierdzenia 18:21 ?
17 lis 19:05
Krzysiek: brakuje, że to musi być ciąg o wyrazach dodatnich.
17 lis 19:06
Mati_gg9225535:
wredulus−pospolitus
rozumiem rozłożenie n
n na n
n/2*n
n/2 ale tego rozłożenia silni nie widzę jakos sie to da
wytłumaczyć jeszcze ?
17 lis 19:06
wredulus_pospolitus:
| | n | |
n! rozkładam na 'pół' (czyli zostaje ( |
| )! i później iloczyn kolejnych <co by można było |
| | 2 | |
| | n | |
zapisać jako (n − |
| )! ewentualnie> .... albo jak wolisz ... elementy silni szacuję |
| | 2 | |
| | n | |
przez |
| ... aż dojdzie do tego elementu ... a następnie przez n |
| | 2 | |
17 lis 19:13
Mila:
| | (n+1)! | | n!*(n+1) | | n! | |
an+1= |
| = |
| = |
| |
| | (n+1)n+1 | | (n+1)n*(n+1) | | (n+1)n | |
| an+1 | | n! | | nn | | n | |
| = |
| * |
| =( |
| )n |
| an | | (n+1)n | | n! | | n+1 | |
| | an+1 | |
Jeżeli limn→∞{ |
| }=q<1 to an→0 |
| | an | |
| | n | | 1 | |
limn→∞( |
| )n=limn→∞ |
| = |
| | n+1 | | | |
| | 1 | | 1 | | n! | |
=limn→∞ |
| = |
| <1 zatem an= |
| →0 |
| | | | e | | nn | |
17 lis 19:20
Mati_gg9225535: a jeżeli to q > 1 to wtedy an → ∞ ?
17 lis 19:25
Mati_gg9225535:
Dziękuję Wam za pomoc

Mila Twój sposób najbardziej do mnie trafił więc szczególne
podziękowania!
| | an+1 | |
to jeszcze na koneic zapytam, jest jakaś reguła kiedy mogę stosować tę metodę |
| ? |
| | an | |
17 lis 19:28
Krzysiek: Mati ten sposób podałem na samym początku

a kiedy można stosować napisałem o 19.06.
17 lis 19:32
Mati_gg9225535:
no faktycznie

okazało się najbardziej przystępne, dzięki Tobie też bo dużo czasu
poświęciłeś! jeszcze wrócę tu z granicami, bo na razie to tak się oderwałem na chwilę od
macierzy

także WIELKIE DZIĘKI i miłego wieczoru
17 lis 19:35
Mila:
Dobranoc.
17 lis 20:28