ciągi, iloczyn
tykama: jak znaleźć wzór na iloczyn wyrazów postępu geometrycznego ? pomocy!
17 lis 18:02
irena_1:
a
1a
2a
3*...*a
n=a
1n*q
1+2+...+n−1=a
1n*q
n(n−1)2
| | 1+n−1 | | n(n−1) | |
1+2+3+...+n−1= |
| *(n−1)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 18:09
AS: Niech będzie dany ciąg geometryczny a1,a2,...an
czyli po rpzpisaniu
a1 , a1*q , a1*q2 , ... *a1*qn
Iloczyn tych wyrazów
In = (a1*a1*...*a1)*(q1*q2* *qn) = (a1*a1*...*a1)*(q1+2+...+n) =
a1n*qn*(n−1)/2
np dla n = 5 czyli a1*a2*...*a5 = a1*a1*q*a1*q2*a1*q3*a1*q4 = a15*q10
Wzorem (dla n = 5)
I5 = a15*q5*4/2 = a15*q10
17 lis 18:25
tykama: dziękuję
17 lis 18:46