Równania wykladnicze
fdsf:
Oblicz równanie:
641{x2−4} * 81{x+2} = 41{x−2}
"1" to licznik , nie umiem zapisac inaczej
17 lis 17:52
fdsf: licznik wykladnika*
17 lis 17:52
Kaja: ułamki zapisuj za pomocą dużego U
17 lis 17:53
krystek: 641x2−4 ?
17 lis 17:54
fdsf: dokladnie
17 lis 17:58
MathGym: równania się rozwiązuje a nie oblicza
17 lis 18:00
MathGym: zapisz wszystko w podstawie 2
17 lis 18:01
Janek191:
Czy tak
64 1 x2 − 4 * 81x + 2 = 41x − 2 ?
17 lis 18:02
fdsf: | | 6 | | 3 | | 2 | |
2/div> |
| * 2/div> |
| = 2/div> |
| |
| | x2−4 | | x+2 | | x−2 | |
17 lis 18:02
MathGym: ok i teraz L to mnożenie potęg o tych samych podstawach
17 lis 18:03
fdsf: | 18 | | 2(x+2)2 | |
| = |
| |
| (x2−4)(x+2) | | (x2−4)(x+2) | |
17 lis 18:07
fdsf: | 18 − 2x2−8x−8 | |
| = 0 |
| (x2−4)(x+2) | |
17 lis 18:08
fdsf: −2x2−8x+10=0
x1=1
x2=−5
17 lis 18:08
MathGym: źle an*am=an+m
17 lis 18:09