Uporządkuj rosnąco wielomian; 2liceum
Mara: Uporządkuj rosnąco wielomian W(x), następnie podaj jego stopień, jeśli:
a) W(x)= 2− 4x2 + 8x4 + 3x2 + 8
b) W(x)= x− 3x3 + 5x + 3x3 + 2x2
c) W(x)= x5 − 2x3 + 4 + 3x5 + 1
d) W(x)= 3x − 9x4 + x2 − 3x + 9x4
17 lis 17:49
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem ?
17 lis 17:50
Kaja: a) W(x)=8x4−x2+10
st(W)=4
17 lis 17:50
Janek191:
Czy dobrze jest przepisane ?
17 lis 17:50
Janek191:
@Kaja
Miało być uporządkowanie rosnące
17 lis 17:52
Mara: przepraszam, poprawione
a) W(x)= 2− 4x2 + 8x4 + 3x2 + 8
b) W(x)= x− 3x3 + 5x + 3x3 + 2x2
c) W(x)= x5 − 2x3 + 4 + 3x5 + 1
d) W(x)= 3x − 9x4 + x2 − 3x + 9x4
17 lis 17:55
Janek191:
a) W(x) = 10 − x
2 + 8 x
4
st( W) = 4
b)
W(x) = 6x + 2x
2
st( W) = 2
c)
W(x) = 5 − 2 x
3 + 4 x
5
st( W) = 5
d)
Zrób samodzielnie
17 lis 18:07
Janek191:
a) W(x) = 10 − x
2 + 8 x
4
st( W) = 4
b)
W(x) = 6x + 2x
2
st( W) = 2
c)
W(x) = 5 − 2 x
3 + 4 x
5
st( W) = 5
d)
Zrób samodzielnie
17 lis 18:07
Mara: dziękuję!
d) W(x) = x2
st (W) = 2 ?
17 lis 18:20
Janek191:
Tak
18 lis 01:18