Wyznacz stosunek pól trójkątów,na które ta przekątna podzieliła trapez.
wajdzik: Przekątna trapezu równoramiennego o podstawach AB,CD (|AB|>|CD|) tworzy z jego podstawą AB kąt
2α, a z ramieniem AD kąt α. Wyznacz stosunek pól trójkątów,na które ta przekątna podzieliła
trapez.
h=y*tg3α
| | h | |
tg2α= |
| ⇒ h=(a−y)*tg2α |
| | a−y | |
y*tg3α=a*tg2α−ytg2α
ytg3α+ytg2α=atg2α
y(tg3αa+tg2α)=atg2α
| | atg3α+atg2α−2atg2α | |
b= |
| |
| | tg3α+tg2α | |
| | tg3α−tg2α | |
b=a( |
| ) |
| | tg3α+tg2α | |
Stosunek pól:
| | tg3α−tg2α | | tg3α−tg2α | |
a( |
| ) : a = |
| |
| | tg3α+tg2α | | tg3α+tg2α | |
| | sinα | |
w odpowiedziach jest wynik: P= |
| |
| | 5sinα | |
Czy gdzieś zrobiłem błąd

Z góry dziękuję za pomoc
17 lis 17:48
wajdzik:
17 lis 18:02
wajdzik:
17 lis 18:10
wajdzik: ponnawiam prośbę
17 lis 18:15
MathGym: | | 1 | |
a nie lepiej próbować to liczyć ze wzoru na pole trójkąta P= |
| absinα |
| | 2 | |
17 lis 18:16
wajdzik: MathGym, może i lepiej ale liczyłem tym sposobem, zrobiłem coś źle

?
17 lis 18:24
wajdzik:
18 lis 17:57
wajdzik: proszę o sprawdzenie
18 lis 18:03
wajdzik:
18 lis 18:11
wajdzik:
18 lis 18:21
wajdzik:
18 lis 18:45
Mila:
Przekształcenia i wzory dobrze, masz inną postać wyrażenia, które należałoby przekształcić, ale
nie warto, bo dużo rachunków. Może się pokuszę.
Napisz odpowiedź z książki, bo chyba błędną podałeś.
18 lis 21:18
18 lis 21:21
Mila:
To masz to samo, przekształciłam. Nie ma dużo rachunków.(wzory z tablic)
| tg(3α)−tg(2α) | | sinα | | sin5α | |
| = |
| : |
| = |
| tg(3α)+tg(2α) | | sin(3α)*cos(2α) | | sin(3α)*cos(2α) | |
Moje rozwiązanie:
∡ACB=180−(2α+3α)=180−5α
| | 1 | | 1 | |
PΔACB= |
| *p*c*sin(180−5α)= |
| *p*c*sin(5α) |
| | 2 | | 2 | |
| PΔADC | | | | sinα | |
| = |
| = |
| |
| PΔACB | | | | sin(5α) | |
18 lis 21:32
Mila:
19 lis 18:06