17 lis 17:40
Kaja: wzór funkcji h
| | 1 | |
ma być h(x)=( |
| )−(x+1)−5 |
| | 2 | |
h(x)=(
12)
−x−1−5
17 lis 17:43
52: a wykres dobrze narysowany
17 lis 17:46
Kaja: wykres jest ok
17 lis 17:48
52: a to jak mam policzyć z tego wzoru funkcji h(x) bo nie potrafię... możesz to rozpisać?
17 lis 17:49
Kaja: a co chcesz policzyć z tego wzoru?
17 lis 17:51
52: no mam do obliczenia miejsce zerowe i albo jest źle wykres albo wzór funkcji jest zły...
17 lis 17:54
Kaja: (12)−(x+1)−5=0
2x+1=5
log22x+1=log25
x+1=log25
x=log25−1
czyli Mz=log25−1
17 lis 17:56
52: nie wiem jaka jest wartość log2 5−1 ale ma wyjść 1,5, bo tak wychodzi z wykresu
17 lis 17:58
52: wstaw za x=1,5 i nie wyjdzie h(x)=0 coś tu jest nie tak...
17 lis 17:59
Kaja: a skąd wiesz że miejsce zerowe to 1,5? log25−1≈1,32
17 lis 18:01
52: z wykresu odczytuje
17 lis 18:01
Kaja: a to jest prawie 1,5. Zaglądnij do odpowiedzi co tam jest.
17 lis 18:01
Kaja: wykres może byc niedokładnie narysowany, więc się tym absolutnie nie sugeruj
17 lis 18:01
52: no ok ale wstaw tutaj 2x+1−5 wyjdzie 0 ?
17 lis 18:02
52: odpowiedzi nie mam
17 lis 18:03
Kaja: oczywiście
2log25−1+1−5=2log25−5=5−5=0
17 lis 18:05
52: ok Dzięki wszystko wyjaśnione
17 lis 18:06
Kaja:
17 lis 18:06
Mila:

Dobrze masz u
Kaji
| | 1 | | 1 | |
1) y=( |
| )x→SOY→y=( |
| )−x=2x→T[−1,−5]→...h(x)=... |
| | 2 | | 2 | |
obliczamy
po przesunięciu wykresu funkcji f(x) o wektor [a,b] nowa funkcja ma wzór
h(x)=f(x−a)+b
h(x)=2
x+1−5=2
(x+1)−5
17 lis 18:21
52: ok to zrobiłem dzięki za pomoc

a p∊(3,5)
17 lis 18:23
Mila:
Dobrze.
17 lis 18:54