Rozwiąż równanie. Pamiętaj o okresleniu dziedziny równania.
Luiza95:
log3x2=log3(x+2) Proszę o pomoc, nie wiem jak to zrobić wynik wychodzi inny a powinien x=−1
lub x=2
17 lis 17:29
17 lis 17:30
5-latek: a jaki ci wychodzi
17 lis 17:32
Luiza95: Nie ma tam zadnego zadania
17 lis 17:33
Luiza95: Bo liczę delte i wychodzi ujemna
17 lis 17:34
Kaja: zał. x≠0 i x+2>0
x>−2
log
3x
2−log
3(x+2)=0
| | x2 | |
30= |
| (z def. logarytmu) |
| | x+2 | |
x+2=x
2
x
2−x−2=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
x
1=−1 x
2=2
17 lis 17:35
5-latek: Najpierw dziedzina
Wyznacz ja
17 lis 17:36
Kaja: Cześć 5−latku
17 lis 17:36
5-latek: Witaj
Kaju
17 lis 17:37
Luiza95: Dziękuję tylko nie rozumiem czemu jest dzielenie tam ;x
17 lis 17:38
Kaja: | | x | |
a znasz wzór logax−logay=loga |
| ? |
| | y | |
17 lis 17:39
Luiza95: Ah juz wiem
17 lis 17:39
Luiza95: Tak tak nie zauważyłam że przenioslas na lewa strone
17 lis 17:40
Kaja:
17 lis 17:40