matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
paweł:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadnia, limn−>
∞
(3n−5/3n+7)
n
jestem zielony w tych ciągach
17 lis 17:24
Janek191:
3n − 5
Czy a
n
= (
)
n
?
3n + 7
17 lis 17:24
paweł:
tak
17 lis 17:26
Janek191:
3n − 5
1 −
5
3n
a
n
= (
)
n
= (
)
n
=
3n + 7
1 +
7
3n
[( 1 −
5
3n
)
3n
]
1
3
=
}
[(1 +
7
3n
)
3n
]
1
3
więc
( e
−5
)
1
3
e
−
5
3
lim a
n
=
=
=
( e
7
)
1
3
e
7
3
n →
∞
1
= e
−
5
3
−
7
3
= e
−4
=
e
4
17 lis 18:37