Matematyk : Wykres f przesunięto o wektor [−2;1] i otrzymano g=2x
2−3x+1. podaj wzór funkcji f. Nie wiem
jak się za to zabrać
17 lis 17:22
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz funckje "g" w postaci kanonicznej
17 lis 17:26
17 lis 17:26
Matematyk : ∊Wyszło mi g=2(x−3/4)2−(1/8) dobrze?
17 lis 17:28
Radek:
2(x+2)2−3(x+2)+2
2(x2+4x+4)−3x−6+2
2x2+8x+8−3x−6+2
f(x)=2x2+5x+4
17 lis 17:29
Janek191:
Np. tak :
x + (−2) = x' ⇒ x = x' + 2
y + 1 = y' ⇒ y = y' − 1
Wstawiam za x i za y do g(x) = 2 x2 − 3x + 1
Mamy
y' − 1 = 2*( x' + 2)2 − 3*( x' + 2) + 1
y' − 1 = 2*( x'2 + 4 x' + 4) − 3 x' − 6 + 1
y' − 1 = 2 x'2 + 8 x' + 8 − 3 x' − 6 + 1
y ' = 2 x'2 + 5 x' + 4
Opuszczamy primy
y = 2 x2 + 5 x + 4
lub
f(x) = 2 x2 + 5 x + 4
================
17 lis 17:33
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia, bo mi sie nie chce liczyc
| | licznik | |
stosuj ułamki z kreska |
| |
| | mianownik | |
17 lis 17:33
Matematyk : Ulamkow z kreska nie mogę bo nie mam komputera.
Y=2(x2−3/2x+9/16)−18/16+1 i z tego własnie wyszło mi tamto
17 lis 17:40