Ekstremum funkcji
Szymon:
Czy ta funkcja ma ekstrema?
17 lis 17:13
MathGym: policz drugą pochodną
17 lis 17:17
MathGym: zapędziłem się pierwszą pochodną
17 lis 17:18
MathGym: | | x'*(x2−1)−x*(x2−1)' | |
y'= |
| = i porównaj do zera w tych punktach może być |
| | (x2−1)2 | |
ekstremum
17 lis 17:20
17 lis 17:22
17 lis 17:29
MathGym: podręcznik ma rację, policz tą pochodną wychodzi −x2+1 = 0 zatem są dwa x = −1 i x = 1
17 lis 17:33
Szymon: Ale przecież Df = (−∞;−1) ∪ (−1;1) ∪ (1;∞) − czy przypadkiem ekstremum funkcji nie powinno być
częścią jej dziedziny?
17 lis 17:39
Szymon: Poza tym, mi wychodzi −x2 − 1 = 0 co daje x2 = −1 co jest niemożliwe.
17 lis 17:42
MathGym: fakt źle policzyłem zatem nie ma ekstremów
17 lis 17:51
MathGym: a jakie te ekstrema w tych punktach podaje podręcznik
17 lis 17:52
MathGym: | | x | |
jak w 1 max a w −1 min to chodziło o funkcję y= |
| |
| | x2+1 | |
17 lis 17:55
Szymon: Nie podaje wartości, tylko punkty.
17 lis 17:55
Szymon: Musiał się w takim razie wkraść jakiś błąd tutaj

Dzięki piękne za pomoc, nie dawało mi to zadanie spokoju
17 lis 17:56