podaj naturalne rozwiązania równania
moniqa2395: Czy ktoś mógłby pomóc? Podaj naturalne rozwiązania równania x
2 = y
2 + 2y + 12 Wiem że
rozwiązaniem ma być para liczb 4 i 6 ale nie wiem jak uzasadnić że jest tylko 1 para. Metoda
prób i błędów mogłaby ciągnąć się w nieskończoność. Z góry dziękuję
17 lis 16:57
sushi_ gg6397228:
a moze zrobić okrąg i z rysunku odczytać
17 lis 17:05
moniqa2395: Tak, tylko nie przerabialiśmy jeszcze okręgów (znam wzór itd) ale nie za bardzo umiem stosować
tego w praktyce i byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mi to wytłumaczył
17 lis 17:09
sushi_ gg6397228:
a rysowanie parabol ?
17 lis 17:12
Janek191:
Raczej para ( 6; 4)
17 lis 17:15
moniqa2395: No tak ale jak to uzasadnić że nie będzie już drugiej pary liczb które by to spełniało?
17 lis 17:17
Janek191:
x2 = y2 + 2y + 12 ⇒ x > y
x2 − y2 = 2y + 12 = 2*( y + 6)
( x − y)*( x + y) = 2*( y + 6)
x − y = 2 ⇒ x = y + 2
x + y = y + 6
−−−−−−
( y + 2) + y = y + 6
2y − y = 6 − 2
y = 4
−−−−−
x = y + 2 = 4 + 2 = 6
−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. x = 6, y = 4
==============
Układ
x − y = y + 6
x + y = 2
nie daje naturalnych rozwiązań.
17 lis 17:22
moniqa2395: Ok. Dzięki wielkie.

jeszcze tylko jedno pytanko. Jak doszedłeś do tego równania x−y=2 ?
17 lis 17:31